Kreacija medgeneracijskega delovnega mesta na podeželju

 

Ciljna skupina so bili: lastniki kmetij, turistične kmetije, osebe z dopolnilno dejavnostjo, povabili smo tudi brezposelne iz Občine Cerknica in Loška dolina ter mlade, ki živijo na kmetijah. Skupaj nas je bilo iz vsake občine 20 udeležencev

 

Program

Ogledali smo si tri primere uspešnega zelenega in inovativnega delovnega mesta, ki so bili predstavljeni v nacionalnem projektu Zelena delovna mesta organizacije Umanotera. Vitra je bila ena od partnerjev projekta. Udeleženci so si ogledali tri tipe delovnih mest, ki so nadgradnja osnovne dejavnosti:

 

 

 

1. Pridelava zelišč, prodaja ter izobraževanje obiskovalcev/kupcev

Hiša zelišč (http://www.hisa-zelisc.si/ )– narava iz Vrhov, prevzem kmetije mlajše generacije in medgeneracijsko sodelovanje, Idrijske Krnice.

Predstavitev poslovne ideje mlajše generacije, ki je prevzela kmetijo na višinsko neugodni legi. Zelišča, ki zrastejo v nasadih in na travnikih na višjih nadmorskih višinah, imajo posebno veliko blagodejnih učinkovin. Na kmetijah na območju Idrijskih Krnic in Vojskega je iz njihove pridelave, nabiranja in predelave ter spremljajočih izobraževalnih in turističnih dejavnosti nastala blagovna znamka Hiša zelišč. Dejavnost je bila kot pilotni primer trajnostnega razvoja gorsko-višinskih kmetij razvita v sodelovanju z Idrijsko -cerkljansko razvojno agencijo.

Pri pridelavi in trženju zelišč ter turističnih in izobraževalnih dejavnostih je prišlo do povezovanja s preostalimi ponudniki v lokalnem okolju. Nastajajo produkti in storitve, ki se medsebojno dopolnjujejo in podpirajo ob upoštevanju načel trajnostnega razvoja.

 

 

2. Izraba obstoječe arhitekturne dediščine za turističen razvoj

Počitniška kmetija Škovor, Robidišče http://www.skvor-holidayhouse.com/

Ogled in predstavitev namestitve v treh starih, nedavno obnovljenih in arhitekturno zaščitenih kamnitih hišah. Odlikujejo jih notranja prostornost, stilna notranja ureditev in zasebnost ter veliko prostora na vrtu. Vse to in odmaknjena lokacija samega naselja, naredijo počitnice drugačne in posebne.

 

 

 

 

 

3. Poslovna priložnost vasi za skupen turističen razvoj in ohranjanje podeželja

Ekološka vaška sirarna Čadrg http://www.gore-ljudje.net/novosti/46927/

Ekološka sirarna Čadrg je edina še delujoča vaška sirarna, ki svoje mleko predeljuje vse leto. Vas Čadrg so prebivalci poimenovali »ekovas«. Ker je zaradi ekološkega kmetijstva in z njim povezane turistične dejavnosti izboljšan dohodek prebivalcev vasi, je kakovost življenja višja, gorsko podeželje pa ostaja ohranjeno.

 

                                                   

 

                                                    TV oddaja Kreacija delovnega mesta na podeželju

                                      

 

Naše delo

Vstop

Projektno delo

Pišite nam

Prijavnice

Aktualne novice

Izobraževanje

Nacionalni pojekti

Mednarodni projekti

Arhiv