Mladinske dogodivščine 2013

Naše delo

Vstop

Pišite nam

Prijavnice

Aktualne novice

Izobraževanje

Projektno delo

Izobraževanja sem se udeležila kot predstavnica neprofitne organizacije Zavod ArsViva, ki na področju Loške doline, pa tudi širše, deluje na področju promocije kulture, turizma, rekreacije in sociale. V sklopu delovanja Zavoda sodelujem na projektu izgradnje namestitvenega, kulturnega in izobraževalnega centra v Loški dolini, katerega cilj bo krepitev in razvoj tovrstnih dejavnosti na podeželju ter vzpostavitev prostora med-kulturnega spoznavanja, dialoga, spoštovanja in povezovanja. Ta projekt je tudi razlog za mojo pot na Škotsko. Predvsem glede na dejstvo, da je projekt ravno sedaj v polnem teku, je bilo spoznavanje podobnih praks na Škotskem izredno dobrodošlo za pridobitev novih idej in pogledov na moje oz. naše delo doma. Izkazalo se je, da so se vsa moja pričakovanja glede samega programa izpolnila, saj smo obiskali kar nekaj centrov, s katerimi je možno potegniti vzporednice.

Celotna dva tedna sta bila nepozabna in izredno navdihujoča, tako v smislu spoznavanja Škotske kulture kot tudi srečanj s konkretnimi projekti in ljudmi, ki jih vodijo. V smislu kulture oz. mentalitete Škotov me je najbolj impresioniralo kako močno razvit imajo čut za potrebo po osebni participaciji v javnosti, predvsem na nivoju svoje lokalne skupnosti. Način povezovanja in pripravljenost za vlaganje, ne samo svoje energije ampak tudi finančnih sredstev, v projekte, v katerih vidijo dolgoročne koristi za svojo skupnost, se mi je zdela izredno pozitivna.

Všeč mi je bilo, da smo imeli priložnost vsaj delno vključiti se v lokalno skupnost – od tega, da smo bivali ves čas na istem mestu, v čudovitem mestecu Comrie, da smo imeli možnost predstaviti se na lokalni prireditvi ter da smo bili povabljeni celo na praznovanje 60. letnice in zaplesati z domačini. V smislu pogleda na samo vsebino programa, bi se navezala predvsem na moje glavne interese za udeležbo na izobraževanju, vsekakor pa sem uživala ob čisto vsakem obisku tekom teh dveh tednov. Najbolj izjemni so se mi zdeli predvsem naslednji dnevi programa:

- Crannog centre (26.8.) – zaradi srčnosti s katero Barrie vodi center, pozitivne atmosf ere, ki tam vlada, preprostosti in »iskrenosti« gradnje ter inovativnega kombiniranja izobraževalne in raziskovalne dejavnosti s komercialno (kavarna, trgovinica, možnost najema za posebne dogodke)

- Mhor (27.8.) – že zaradi samega Toma, ki skupaj z družino vodi podjetje – njegovih idej, izredne zgovornosti, njegovega humorja in hiperaktivnosti, kot arhitektka pa sem z očmi požirala tudi izredno lepe in domiselne interierje prostorov v njegovem hotelu, motelu in restavraciji – vsekakor potrditev mojih idej za naš projekt

- Comriecroft (28.8.) – zaradi zgodbe in filozofije, ki je za samim projektom, ker je programsko morda še najbolj podoben našemu projektu, spet zaradi preprostosti in »iskrenosti« gradnje

ter inovativnega mešanja različnih aktivnosti in programov

- Love Crieffday (29.8.) – predvsem zaradi srčnosti in energije, ki ju Ailsa in Dawn vlagata v projekt regeneracije Crieff-a in ker sem zelo uživala ob pogovoru z njima

- Pillars of Herkules (3.9.) – tudi tu predvsem zaradi preprostosti in »iskrenosti« gradnje ter inovativnega mešanja različnih aktivnosti in programov. Izredno pa sem uživala tudi v prostem dnevu (1.9.), ko smo se s puncami podale na pohod po fantastični pokrajini v okolici Comrie-ja, popoldne pa osvojile še MelvilleMonument na hribu nad Comriem in uživale ob čudovitem pogledu na naše začasno domovanje. Prav tako je bil nepozaben naš izlet na otok Inchcailloch na jezeru Loch Lomond (2.9.), katerega so številne mavrice naredile še bolj čarobnega. Še posebno pa sem vesela prijateljstva, ki se je spletlo med večino med nami, saj mislim, da je s tem naša izkušnja postala še bogatejša in upajmo, da v prihodnje še bolj plodovita. Kakorkoli pogledaš čudovita izkušnja za katero sem iskreno hvaležna!

Neža Žnidaršič

 

 

 

 

 

Naravna in kulturna dediščina za nova delovna mesta

V okviru programa Leonardo da Vinci se je med 23. avgustom in 5. septembrom 2013 deset predstavnikov, ki delujejo na naravni in kulturni dediščini iz območja Notranjsko-kraške regije udeležilo mednarodne izmenjave.  Praksa je v celoti obsegala 14 dni, s tem da sta bila dva dneva namenjena potovanju. Več informacij o celotnem projektu najdete tukaj.

KLARA

GAŠPER

Mladinska info točka je sofinancirana  s strani Občine Cerknica.

VANES