Mladinske dogodivščine 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Občutek pomembnosti je fenomenalen

 

Pregovor pravi, da je vsak svoje sreče kovač – torej gospodar svojega časa. Zato sem se med počitnicami odločil, da trenutkom čistega užitka in zabave dodam tudi nekaj posebnega in neobičajnega. Raziskovalna »žilca« mi ni dala miru in kot naročeno je bilo elektronsko obvestilo Info mladinske točke na VITRI v Cerknici (info@vitra.si, www.vitra.si, 01/ 70 97 350) za sodelovanje v mednarodnem projektu, kjer me vodijo v mladinski bazi. Tam imajo za nas mlade posebne priložnosti – projekte, ki so odprti za vse mlade Notranjsko kraške regije. Edini pogoj za sodelovanje je lastna volja in aktivnost, saj se moraš za vsako sodelovanje sam prijaviti – za razliko od nekaterih šolskih obveznosti, ki so pač nujne. Podučili so me, da se vse izvenšolske oblike učenja uvrsti v izraz »vseživljenjsko učenje«

 

V 12 dnevni obisk Škotov sem se vključil kot pomočnik. Poleg dela sem spoznal tudi od kje pride denar. Vitri ga je dala Evropska Komisija v mednarodnem projektu Leonardo da Vinci. Ta podpira neformalno izobraževanje.

 

Moja naloga je bila predvsem organizacijska pomoč – skrb za svežo in ohlajeno vodo za vse udeležence, čist kombi, priprava promocijskih gradiv, kart dnevnega programa, pomoč pri prevajanju na določenih lokacijah, ko predvsem domačini niso govorili angleško, dodatna razlaga (lokacije, načina življenja na vasi, način prehranjevanja, priprava tradicionalne hrane), … Pri tem sem s pridom izkoristil pridobljeno šolsko znanje angleščine, zgodovine, geografije, gospodinjstva, informatike, …

 

V zaključni evalvaciji so bili gostje navdušeni nad našo deželo, prijaznostjo ljudi, reliefno raznolikostjo, da ne omenim pristne domače hrane (krompirjeve žgance, ki so jih na kmetiji pripravili sami pod budnim očesom gospodinje), pristnega terana in pršuta, da gasilske veselice v Cajnarjih in plesanja polke v kiltu sploh ne omenjam.

 

Sam pa sem končno začutil kaj mi hočejo učitelji dati v šoli in zakaj naj bi vse to uporabljal. Sovrstnikom priporočam vključevanja v različne priložnosti, kjer bodo začutili pomen šolskega znanja, predvsem pa pridobili občutek pomembnosti in novo energijo za učenje. Ta pa se po teoriji vseživljenjskega učenja nikoli ne konča.

 

Tine Žnidaršič

(Notranjsko kraške novice, september, 2007)

 

Naše delo

Vstop

Pišite nam

Prijavnice

Aktualne novice

Izobraževanje

Projektno delo

GAŠPER

NEŽA

Mladinska info točka je sofinancirana  s strani Občine Cerknica.

VANES