Mladinske dogodivščine 2007

 

Ni mi žal, da sem šla in mi nikoli ne bo!

 

Na podlagi predstavitve mladinskih programov v gimnaziji Postojna, ki jih je organizirala VITRA iz Cerknice, sem se prijavila na letošnjo mednarodno mladinsko izmenjavo v Angliji. Osem nas je bilo v ekipi iz Slovenije: Tjaša Blaško, Ajda Račečič, Irena Udovič, Tita Brecelj, Saša Klančar, Jure Kolarič in Vanes Husič. Izmenjava je potekala od 23. marca, do 2. aprila 2007 v vasi Derwentwater blizu Keswicka ki leži v Lake District National Park. To je V obala Anglije, tik pod mejo s Škotsko.

 

Vodeča organizacija je bila Grampus iz Anglije. Srečanja se nas je udeležilo 36 mladih iz 5 držav (Anglija, Slovaška, Poljska, Nemčija in Slovenija). Inovativnost in ustvarjalnost smo izražali v mednarodnem projektu Fashion by the lake. Grampus ga je pripravil v okviru evropskega mladinskega programa Mladi v akciji. Program je bil sofinanciran s strani Evropske komisije ter Urada RS za mladino.

 

 

 

 

 

 

Naše delo

Vstop

Pišite nam

Prijavnice

Aktualne novice

Izobraževanje

Projektno delo

Program je povezoval umetnost, kulturo in okolje. Druženje je temeljilo na skupnem delu, poznavanju držav, predstavitvi Slovenije (prednosti, povezave, skupne točke, posebnosti). To smo udeleženci pripravili že doma na pripravljalnem srečanju na VITRI. Program je temeljil na ustvarjalnih pristopih k modi in umetnosti, temelječi na inspiraciji jezera, obenem pa je prispeval k strpnosti in kulturni raznolikosti vseh vključenih.

 

Na izmenjavi sem se naučila veliko stvari, predvsem na delavnicah, kjer smo uporabljali različne materiale npr. iz kovin, kjer smo izdelovali dodatke kot so zapestnice,verižice prstane in celo dežnik, iz lesa ribice in iz volne barvite šale. Sami smo bili presenečeni kako lahko naravne materiale uporabiš za okrasitev obleke ter za izdelavo modnih dodatkov - kot so pasovi, zapestnice in klobuki, katerega sem se lotila delati tudi jaz in mislim da je precej dobro uspel. Čez teden smo imeli veliko obveznosti, vendar se je tudi za prosti čas našlo nekaj. Ogledali smo si tudi Edinburgh in Carlisle. Oba mesta sta zelo lepa in imata veliko znamenitosti, ki so vredne ogleda. Eno popoldne pa smo preživeli na obali ob Atlantskem oceanu. Svoje kreacije smo javno predstavili v zaključni modni reviji, kjer so bili prisotni tudi novinarji in fotografi. Kot najlepšo kreacijo so si izbrali našo, ki jo je nosila Tjaša in je bila objavljena na naslovnici znane modne revije Glamour.

 

Pri tovrstnih aktivnostih se združi formalno in neformalno znanje s hobiji ter veščinami. Za izdelovanje oblek si potreboval originalnost, domiselnost ter iznajdljivost, da si iz naravnih materialov ali pa kovin oz. lesa oblikoval nove zanimive obleke, ki so bile prijetne na pogled. Prav tako pa je bila pomembno znanje angleškega jezika. Vesela sem bila da sem ga lahko izpopolnjevala v praksi. Brez tega se ne moraš sporazumevati, ravno to pa naj bi bilo bistvo vse izmenjave - sporazumevanje z drugimi narodi.

 

Lahko rečem, da je to je bila najlepša izkušnja mojega življenja. Res sem ponosna nase, da sem se prijavila na to izmenjavo. Ne razumem ljudi, ki si ne upajo tvegati in menijo da je to dolgočasno. Sama zastopam stališče, da se je treba poizkusiti, saj šele potem lahko podaš realno oceno. Ni mi žal, da sem šla in mi nikoli ne bo!

Klara Mihevc

(Logaške novice, junij 2007)

GAŠPER

NEŽA

Mladinska info točka je sofinancirana  s strani Občine Cerknica.

VANES